Het Franse stokbrood is de afgelopen tijd stapje voor stapje minder zout geworden. Een jaar geleden werd in Frankrijk een vrijwillige overeenkomst getekend door de ministeries van Voedsel en Volksgezondheid en alle partijen in de bakkerijsector. Daarin werd afgesproken dat de bakkers het zoutgehalte in het meest gangbare brood als stokbrood verlagen.
Sindsdien is het zoutgehalte in deze soort brood al met 20% gedaald vergeleken met het niveau van maart 2015. Door deze resultaten is het plan opgevat om het zoutgehalte in alle broodsoorten te verlagen. Het maximale zoutgehalte in alle broodcategorieën moet tegen 2025 geleidelijk zijn verminderd zijn, zo meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw in haar agroberichten.
In 2022 gold een tussentijdse doelstelling van 1,5 gram zout per 100 gram gewoon en traditioneel brood. Uit een rapport blijkt dat 82,5% van de geanalyseerde broden aan de verplichting voldeden. Het gemiddelde zoutgehalte was 1,34 gram per 100 gram. Dit was een daling van meer dan 20% vergeleken met het niveau van 1,7 gram per 100 gram in 2015. De volgende stap is om tegen oktober 2023 het zoutgehalte in brood verder te verlagen naar maximaal 1,4 gram per 100 gram voor gewoon brood, 1,3 gram per 100 gram voor volkoren of meergranenbrood en 1,2 gram per 100 gram voor sandwichbrood.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.