Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Frankrijk verlaagt stapje voor stapje zout in brood

15 Augustus 2023 - Max van der Heijden

Het Franse stokbrood is de afgelopen tijd stapje voor stapje minder zout geworden. Een jaar geleden werd in Frankrijk een vrijwillige overeenkomst getekend door de ministeries van Voedsel en Volksgezondheid en alle partijen in de bakkerijsector. Daarin werd afgesproken dat de bakkers het zoutgehalte in het meest gangbare brood als stokbrood verlagen.

Sindsdien is het zoutgehalte in deze soort brood al met 20% gedaald vergeleken met het niveau van maart 2015. Door deze resultaten is het plan opgevat om het zoutgehalte in alle broodsoorten te verlagen. Het maximale zoutgehalte in alle broodcategorieën moet tegen 2025 geleidelijk zijn verminderd zijn, zo meldt het Nederlandse ministerie van Landbouw in haar agroberichten.

In 2022 gold een tussentijdse doelstelling van 1,5 gram zout per 100 gram gewoon en traditioneel brood. Uit een rapport blijkt dat 82,5% van de geanalyseerde broden aan de verplichting voldeden. Het gemiddelde zoutgehalte was 1,34 gram per 100 gram. Dit was een daling van meer dan 20% vergeleken met het niveau van 1,7 gram per 100 gram in 2015. De volgende stap is om tegen oktober 2023 het zoutgehalte in brood verder te verlagen naar maximaal 1,4 gram per 100 gram voor gewoon brood, 1,3 gram per 100 gram voor volkoren of meergranenbrood en 1,2 gram per 100 gram voor sandwichbrood.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe, suiker bewegen omhoog, boter buigt af

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Suiker en tarwe onder druk, boterprijs stijgt door

Interview Wim Kannegieter

'Prijsonderhandelingen zijn een continu spel'

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe stijgt in prijs, boter en suiker nog harder

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden