Amandelmelk, rijstdrank en sojamelk zijn al ingeburgerd. Haverdrank en kokosmelk kennen we inmiddels ook al. Maar er is nu een nieuwe plantaardige drank op de markt gebracht: aardappelmelk.
Deze 'aardappelmelk' wordt door het Zweedse bedrijf Veg of Lund op de markt gebracht, onder de naam DUG. In de aardappelmelk zit 6% tot 9% aardappelen en verder bevat het water, koolzaadolie, fructose, erwteneiwit en toegevoegde vitamine D en B12.
Een reden om te kiezen voor aardappelen is volgens DUG het feit dat de klimaatbelasting 25% van die van koemelk is. Daarnaast is de oogst per hectare van aardappelen twee keer zo groot als die van haver en hebben aardappelen 56 keer minder water nodig om te groeien dan amandelen, zo beargumenteert het op de website.
Geen smaak
Wetenschapper Eva Tornberg, die verbonden is aan de Lund Universiteit in Zweden, heeft de methode ontwikkeld om de emulsie van aardappelen en koolzaadolie (voor de omega 3 vetzuren) te maken die door DUG gebruikt wordt. In een interview in ScienceNordic zei ze: "Het fantastische van aardappelen is dat ze geen smaak hebben." Volgens haar kunnen er ook andere alternatieven (zoals yoghurt, room) en ijs van worden gemaakt. Die biedt het merk vooralsnog niet aan.
De melk is verkrijgbaar in een ongezoete versie en als koffiemelk, maar momenteel nog wel alleen in Zweden en het Verenigd Koninkrijk.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.