Shutterstock

Nieuws Verpakkingen

Berg plastic verpakkingen groeit fors als niets wijzigt

3 September 2024 - Linda van Eekeres

Het gebruik van plastic verpakkingen neemt volgens een model van TNO met 17% toe in Nederland als er niets verandert. Van 386.000 ton in 2022 naar 451.000 ton in 2050. Hierbij zijn de verwachte groei van het bbp en de bevolking meegenomen. Er wordt aangenomen dat tot 20250 de vraag naar drankkartons gelijk blijft op 55.000 ton.

Voor het grootste deel gaat het om flexibele verpakkingen, daarna vormvaste verpakkingen en als derde flessen. In de meeste gevallen gaat het om contactgevoelige toepassingen, zoals voor voedsel.

Doel uitfaseren fossiele bronnen in 2050 niet haalbaar
Nu wordt 7% van de verpakkingen gemaakt van gerecycled materiaal en het leeuwendeel nog met aardolie. Het doel van de overheid om in 2050 alleen plastic verpakkingen te maken van groene bronnen (zoals maïs of suikerriet) of gerecycled materiaal, wordt niet gehaald met het huidige beleid. Dat is de conclusie die TNO, RIVM, Universiteit Utrecht en Rijkswaterstaat trekken uit een gezamenlijke studie.

Volgens de onderzoekers moet de manier waarop plastic wordt gemaakt, gebruikt en verwerkt (van ontwerp tot recyclen) worden verbeterd. Volgens hen zijn maatregelen nu vooral op recycling gericht. Het beleid moet ook als doel hebben om bijvoorbeeld te zorgen dat er minder plastic verpakkingen worden gebruikt en verpakkingen worden hergebruikt.

Bovendien is het volgens de onderzoekers ook wenselijk om te bekijken hoe zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal kan worden gebruikt. Zo zijn er voor lokale en seizoensgebonden landbouwproducten minder verpakkingen nodig. Voor gemaksvoeding dat in kleine porties 'on the go' wordt verkocht, is juist veel verpakkingsmateriaal nodig.

Circulair ontwerp en levensduurverlenging van belang
Het onderzoek is onderdeel van een breder onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) naar circulaire economie. Naast kunststofverpakkingen gaat het om woningen en hernieuwbare energietechnologie. Uit het overkoepelende onderzoek concludeert PBL dat Nederland het grondstofgebruik alleen substantieel kan terugdringen als naast recycling ook andere oplossingen worden toegepast, zoals circulair ontwerp en levensduurverlenging.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Achtergrond Verpakkingen

'Uitwerking moet beter, maar statiegeld blik blijft'

Achtergrond Verpakkingen

Ergernis over kleine lettertjes op verpakkingen

Analyse Verpakkingen

'Groene plastics tot vier keer zo duur als uit fossiel'

Interview Verpakkingen

'Vervangen van aluminium is pas de eerste stap'

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden