Shutterstock

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

4 December 2024 - Joost Derks

Een beknopte post van Donald Trump op sociale media duwde vorige week de Canadese dollar en de Mexicaanse peso in de min. De kans is groot dat beide munten door de burenruzie op het Amerikaanse continent een uitdagend 2025 tegemoet gaan.

"Op 20 januari zal ik alle benodigde documenten ondertekenen om Mexico en Canada een tarief van 25% te laten betalen op ALLE producten die de Verenigde Staten binnenkomen." Nog ruim voordat hij officieel het Witte Huis betrekt, laat de handelskoers van komende Amerikaanse president Donald Trump aan duidelijkheid weinig te wensen over. De maatregelen zijn volgens Trump een reactie op de hoeveelheid fentanyl en andere drugs die vanuit de noorder- en zuiderbuur de Verenigde Staten binnenstromen. Hoewel het afwachten is of de importheffing daadwerkelijk wordt ingevoerd, had de aankondiging flinke gevolgen. De loonie, zoals de Canadese dollar ook wel genoemd wordt, daalde tot het laagste niveau in ruim vier jaar ten opzichte van de Amerikaanse munt.

Ultieme handelspartner
Een importheffing zou een flinke streep door de rekening zijn voor de economie van Canada. Vorig jaar exporteerde het land bijna $440 miljard aan goederen en diensten naar de Verenigde Staten. Dat is maar liefst tien maal zoveel als de nummers twee, drie en vier op de exportranglijst samen. Het bericht komt op een vervelend moment. Het geschatte groeitempo voor de Canadese economie in 2024 werd onlangs bijgesteld van 2,0% naar 1,8%. De nationale bank verlaagde eind oktober de beleidsrente met 0,5%-punt in een poging om het economisch vuurtje wat op te stoken. Het is dan ook geen wonder dat premier Justin Trudeau binnen een week aanschoof voor een diner met Trump om de toekomstige handelsrelatie te bespreken.

Relatieve rust met dank aan CUSMA
In Mexico kwam het bericht eveneens hard aan. Tijdens de vorige regeerperiode van Trump wist het land goeddeels buiten de handelsruzies van de voormalige en toekomstige president te blijven. Dat was vooral te danken aan de CUSMA-handelsovereenkomst met de Verenigde Staten en Canada, die al snel na het aantreden van Trump werd getekend. Die overeenkomst loopt echter in 2026 af. Trump lijkt niet van plan om die tegen de huidige voorwaarden te verlengen. Voorlopig vormt een beleidsrente van ruim 10% nog enigszins een vangnet bij de daling van de Mexicaanse peso. Als Trump zijn belofte inlost, heeft dat ook gevolgen voor de economie van de Verenigde Staten. Een importheffing maakt allerlei goederen en diensten duurder voor de Amerikaanse bevolking.

Een jaar om snel te vergeten
Analisten van een grote zakenbank becijferden al dat de Amerikaanse inflatie in het meest negatieve scenario kan uitkomen op 3,8%, in plaats van de 2,6% waar het land aanvankelijk op af leek te koersen. Een hogere inflatie maakt het lastiger voor de Federal Reserve om de beleidsrente verder te verlagen. De wat hoger blijvende rente is ook weer gunstig voor de dollar omdat meer partijen dan hun vermogen in de munt aanhouden. Op het Amerikaanse continent gaat dat vooral ten koste van de loonie. Trump wil namelijk ook de olieproductie flink opvoeren. En een lagere olieprijs voorspelt vaak weinig goeds voor de Canadese munt, die waarschijnlijk een 2025 tegemoet gaat om snel te vergeten.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reageer op deze opinie

Om te reageren op deze opinie moet u ingelogd zijn.

Actuele prijzen
en noteringen in 1 overzicht

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen van o.a. grondstoffen, vlees & zuivel

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden