Shutterstock

Opinie Joost Derks

Wat gaat er schuil achter kracht van kroon en zloty?

Eergisteren 08:00 uur - Joost Derks

Tsjechië en Polen waren een paar jaar geleden een aantrekkelijke bestemming voor budgetreizigers. Deze toeristen moeten straks op zoek naar een ander reisdoel. Het heeft er alle schijn van dat de kroon en zloty na een korte pauze hun opmars gaan hervatten.

De dreun van 'Liberation Day' trilt bij veel valuta's uit de opkomende wereld nog stevig na. De economieën van veel van deze landen zijn gevoelig voor fluctuaties in de wereldhandel. Daar komt bij dat investeerders in onzekere economische tijden toch liever kiezen voor munten die bekendstaan als veilige havens, zoals de Zwitserse frank en Japanse yen. De valuta's van Oost-Europese landen ontspringen echter de dans. De Tsjechische kroon kreeg even een tikje toen de Amerikaanse president Donald Trump op 2 april allerlei heffingen aankondigde. Maar sindsdien is de koers snel opgeveerd. Ten opzichte van de euro staat de kroon nu hoger dan eind 2024. Het zou zomaar kunnen dat die opmars de komende maanden verder wordt uitgebouwd.

Kroon krijgt straks weer de rentewind in de rug
Tsjechië stevent in het lopende jaar namelijk af op een economische groei van bijna 2,5%. Dat tempo vormt een flink contrast met de gemiddelde groei van 0,9% in de eurozone. Het is vooral aan dit groeivoordeel te danken dat de kroon de laatste maanden goed standhoudt. Dankzij een dalende inflatie heeft de Tsjechische centrale bank (CNB) de beleidsrente sinds eind 2023 in negen stappen kunnen terugschroeven van 7% naar 3,75%. Hierdoor is het renteverschil met de eurozone behoorlijk gekrompen. Het heeft er inmiddels alle schijn van dat de CNB voorlopig pas op de plaats maakt, aangezien de inflatie tussen de 2,5% en 3% schommelt. Ondertussen is de Europese Centrale Bank hard op weg naar meer renteverlagingen in een poging om het vuurtje onder de Europese economie wat op te stoken.

Liberation Day raakt Polen nauwelijks
In buurland Polen lijkt de deur juist weer op een kier te staan voor een nieuwe renteverlaging. In het najaar van 2023 heeft de Poolse centrale bank (NBP) het beleidstarief al in twee stappen verlaagd van 6,75% naar 5,75%, om daarna anderhalf jaar pas op de plaats te maken. Hierdoor is het renteverschil met de dalende Europese rente behoorlijk opgelopen. De zloty heeft ook de wind in de rug van een sterke economische groei in Polen. Die schakelt dit jaar naar verwachting op van 2,9% naar 3,2%. Het mooie tempo is vooral te danken aan een groeiende binnenlandse vraag. De invoerheffingen van Trump raken het land nauwelijks, aangezien slechts 6% van de totale uitvoer zijn weg vindt naar de Verenigde Staten.

Reis naar het Oosten
Ondanks de sterke economische groei lijkt de inflatie juist wat af te koelen. Door de combinatie van de omschakeling naar een nieuw inflatiemandje door de NBP en dalende energie- en voedselprijzen, komt de inflatie in Polen nog dit jaar weer binnen de bandbreedte waar de centrale bank naar streeft. Aanvankelijk leek dat pas eind 2025 te gaan gebeuren. Een lagere inflatie maakt het aanlokkelijk om de economie een extra boost te geven via een verlaging van de beleidsrente. Dit vooruitzicht is een belangrijke reden waarom de zloty sinds de jaarwisseling niet nog verder is gestegen. Maar wie twijfelt over een vakantie in Oost-Europa, kan beter deze zomer boeken dan volgend jaar. De goed draaiende economieën van Tsjechië en Polen maken - in combinatie met de renteverlagingen van de ECB - een reis naar het Oosten steeds duurder.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reageer op deze opinie

Om te reageren op deze opinie moet u ingelogd zijn.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox

Opinie Joost Derks

China weerstaat verleiding munt onderuit te trekken

Opinie Joost Derks

Op de valutamarkt krijgt Trump wél zijn zin

Opinie Joost Derks

Zo komt het pond in rustiger vaarwater

Opinie Joost Derks

Een stijgende yen is (nog) geen reden voor onrust

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden