In de Verenigde Staten, Brazilië en China wordt actief gewerkt aan uitbreiding van de veestapel. Volgens een recent rapport zorgen die uitbreidingen ervoor dat de vleesproductie tegen 2030 uitkomt rond de 374 miljoen ton. Pluimveevlees is daarbij het meeste in trek.
Uit een recent rapport van de Food and Agriculture Organization en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling blijkt dat de vleesproductie tegen het einde van 2030 opgelopen kan zijn tot 374 miljoen ton. China zal verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de toename, melden de organisaties. Daarna volgen Brazilië en de Verenigde Staten. De grootste productiestijging wordt voorzien in pluimveevlees, met een groei van 17,8%. Rundvlees, varkensvlees en schapenvlees groeien respectievelijk met 5,9%, 13,1% en 15,7%.
De eerste drie jaar zal de toename van de varkensvleesproductie nog beperkt blijven, als gevolg van het trage herstel van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in China. Het herstelproces duurt naar verluidt tot halverwege 2023. Vanaf dat moment wordt een sterke groei verwacht.
Pluimveevlees als grootste markt
In 2030 zal pluimveevlees naar verwachting 41% van alle dierlijke eiwitten uitmaken. Voor rundvlees geldt een dominantie van 20%, voor varkensvlees is dat 34% en voor schapenvlees 5%, aldus de organisaties. "Een verschuiving richting de consumptie van pluimveevlees zal worden ondersteund door lagere inkomens in ontwikkelingslanden, maar ook omdat consumenten het als een gezondere voedingsoptie beschouwen." De groei van de wereldwijde consumptie van vleeseiwitten zal het komende decennium naar verluidt met 14% toenemen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.