Dossier Eiwittransitie

Vleesvervangers

Interview Pulled Oats

'Haver is perfect ingrediënt voor vleesvervangers'

Zo groots als de productie van kaas voor Nederland is, zo groots is de teelt van haver voor Finland. Haver is een veelzijdig product én een uitstekend ingrediënt voor de productie van vleesvervangers, zo ondervonden Maija Itkonen en Reetta Kivelä. Zij zijn een paar jaar terug gestart met Gold&Green en de productie van Pulled Oats, gemaakt van Noordse haver. Wat zijn de toekomstplannen voor dit bedrijf? En in welke mate hebben zij last van de grondstoffenrally?
29 Oktober 2021
insecten De Krekerij

Interview De Krekerij

'Insecten zijn de toekomst in onze voedselvoorziening'

We moeten zuiniger omgaan met onze planeet, dat is het devies. Daarom zetten steeds meer foodbedrijven actief in op duurzaamheid. Het creëren van plantaardige voedingsmiddelen is daar een onderdeel van. De Krekerij ziet het anders. Zij maken vleesproducten op basis van insecteneiwit. “Dit is de toekomst in onze voedselvoorziening.” Hoofd marketing en communicatie, Ashwien Bisnajak, vertelt er meer over. Ook gaat hij in op de meerwaarde van Dutch Food Week, dat van 9 tot en met 16 oktober plaatsvindt.
8 Oktober 2021
erwten

Analyse Erwteneiwit

Stevige onbalans in vraag en aanbod erwteneiwit

Steeds meer producenten van plantaardige voedingsmiddelen maken de overstap van soja naar erwten. De keuze voor duurzaamheid ligt daaraan ten grondslag. Het aanbod, dat fors gedecimeerd is door extreme weersomstandigheden in Canada en Frankrijk, kan echter niet op tegen de groeiende vraag. Die stevige onbalans zorgt nu voor problemen op de wereldmarkt voor erwteneiwit.
5 Oktober 2021
Boerenbusiness

Nieuws Eiwitfabriek Enough

Grootste eiwitfabriek ter wereld komt naar Zeeland

Foodtech-bedrijf Enough kondigde recent de bouw aan van een unieke eiwitfabriek in het Zeeuwse Sas van Gent. De fabriek zal in 2022 operationeel worden en heeft een capaciteit van 10.000 ton plantaardig eiwit per jaar. De organisatie 'Invest in Zeeland' is betrokken bij de komst van Enough naar Zeeland.
1 Oktober 2021
erwten

Nieuws Plantaardige eiwitten

Erwteneiwit wordt in rap tempo duurder

Er is een tekort aan erwteneiwit voor de productie van plantaardige voedingsmiddelen. Dat zal ervoor zorgen dat de prijzen van deze grondstof in rap tempo hoger worden, en uiteindelijk moet dit ook doorberekend worden aan consumenten. Dat meldt het Franse Roquette, de grootste producent van erwteneiwit ter wereld, deze week.
29 September 2021
groente

Interview Transitiecoalitie Voedsel

'Wij verbinden, met als doel een gezond voedselsysteem'

De Transitiecoalitie Voedsel is vier jaar terug opgezet door een handvol mensen die zeer gedreven zijn ons voedselsysteem duurzamer en gezonder te maken. Inmiddels is de coalitie TcV uitgegroeid tot een koplopersbeweging van ruim 200 partijen. Het doel? Organisaties verbinden om zo tot ‘een gezond leven op een gezonde planeet’ te komen.
28 September 2021
soja - food

Analyse Plantaardige eiwitten

Plantaardige eiwitten blijven voorlopig duur

De prijzen van plantaardige eiwitten zijn buitengewoon volatiel. Aanstaande oogsten, uitdagende weersomstandigheden, logistieke problemen en Amerikaans overheidsbeleid liggen daaraan ten grondslag. Voorlopig worden ook geen dalingen verwacht in de noteringen. Waarom niet? Dat vertellen Marcel Goldenberg en Tosin Jack van marktbureau Mintec.
17 September 2021
Boerenbusiness Coronavirus

Nieuws Kweekkaas

Kweekkaas levert bedrag van 50 miljoen dollar op

Het Duitse Formo, dat actief is in de productie en ontwikkeling van kweekkazen, heeft met succes een investering opgehaald voor verdere ontwikkeling. Investeerders leggen maar liefst $50 miljoen in. Voor zover bekend is het een recordbedrag voor een bedrijf actief in 'food-tech'.
14 September 2021

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden